Lazarus’ u sanırım bilmeyen yoktur. Delphi’ nin opensource hali 🙂
Ama Lazarus pascal dili hariç bence Delphi’ den oldukça farklı. En büyük farkı Delphi sadece Windows altında compile edebilirken (Kylix var ama sanırım pek kullanan olmadı. Benimde birkaç denemem olmuştu fakat pek başarılı değildi.) Lazarus tek biryede birçok sisteme compile yapabiliyor. Örneğin XP işletim sisteminde Mac OS için program yazabilirsiniz. Genelde platform taşıması da bayağı başarılı. Sadece compiler ayarlarınıda değiştirerek yazdığınız programı desteklenen bir sistem için tekrar hiç bir değişiklik olmadan compile edebilirsiniz. Benim çok hoşuma giden bir özelliği ise ARM tabanlı işlemciler barındıran Pocket PC ve Wince cihazlarına compile edebilmesi. Çoğu meşhur windows header çevrilmiş durumda. En iyiside bu header lar çevirilirken temel Pocket PC header ları baz alınmış. Bu bize ne sağlıyor yazdığınız program Pocket Pc 2003 veya Pocket PC 6.1 proda çalışabiliyor. Biliyorsunuz Microsoft bu işletim sistemlerinin yeni versiyonlarını çıkarırken coredll bir sürü yeni komut ekledi ve yeni komutların olduğu bir başlık dosyası eklenince eski sistemlerde çalışmaz. Tabi kendimiz yeni spesifik komutları ekleyebiliriz. İleride bununla ilgili örnek vermeye çalışacağım.
Lazarus Wince desteği ile direkt compile edilebilen object orient desteği sağlamış oldu. MFC yisaymıyorum nedense MFC ye hiç bir zaman ısınamadım. 🙂 Net Compact Framework altında C#
var ama oda ya cihaza olması veya yüklemeniz lazım. Buda cihazda en az 7-8 mb civarında bir
yer kaplıyor ayrıca bu direkt assemby değil yorumlanan bir dil olmuş oluyor.
Ticari programlar da pek tavsiye edilen bir durum değil.
Bunun yanında ARM tabanlı işlemciler dışı ne olacak diyebilirsiniz. Artık yeni cihazlarda
genelde ARM işlemciler kullanılıyor. MIPS ve SH3-SH4 gibi işlemcileri pek göremiyoruz.
Bunun için pek önemi kalmadı. Symbian gibi cihazlarda ARM işlemciler kullanıyor veLazarus ekibi bunun içinde çalışmalarını sürdürüyor. Ben denemedim ama Palm OS ve m6800 işlemcisi içinde destek var.